Kantoor in de open lucht. Pleidooi voor buiten werken.

Door het Coronavirus zijn we genoodzaakt onze manier van leven en werken onder de loep te nemen. Veel mensen werken thuis en vinden het heerlijk om in hun eigen omgeving hun werktaken te doen, te overleggen via een beeldscherm. Zij merken tot veel meer in staat te zijn. Helaas hoor ik als teamtrainer en coach ook andere geluiden. Mensen die hun collega’s en de binding met de organisatie missen. Zij kwamen vòòr corona op kantoor veel beter tot hun recht. En dan niet alleen om te werken, maar ook voor de praatjes tussen de bedrijven door en het elkaar letterlijk in de ogen kunnen kijken. Diverse organisaties hebben aangegeven dat zij hun kantoren zeker nog een half jaar sluiten, omdat zij de 1.5 meter niet kunnen garanderen. Thuiswerken lijkt dan de beste optie. Dat is het gedeeltelijk zeker, maar niet voor inspiratie, het gevoel van saamhorigheid, verbinding en teamontwikkeling.

Wellicht is het nu een goed moment om creatief na te gaan wat mensen nodig hebben om zich prettig te voelen in het werk. En als het gebrek aan ruimte het probleem is om samen te komen, waarom dan niet de buitenruimte betrekken bij de werkvloer? Stel dat we tuinen, parken en dakterrassen serieus benutten als serieuze werkplek?

Dit zou een oplossing kunnen zijn voor tal van problemen waarmee we te maken hebben in onze huidige welvaartsstaat. Gezondheidsproblemen door een slecht binnenklimaat waar we gevoeliger zijn voor virussen, rug- en nekklachten door te lang zitten tijdens het beeldschermen, overgewicht en hart- en vaatziekten door de stress. Daarnaast zijn mensen niet op hun creatiefst door binnen te zitten. Gebrek aan direct zonlicht kan sombere stemmingen en slecht slapen opleveren. Verder menen we efficiënt te zijn door veel achter een beeldscherm te zitten, terwijl de resultaten laten zien dat we maar kort echt gefocust blijven. Daarnaast piekeren we binnen meer dan buiten, wat stress geeft. Dit alles verhoogt de beleving van te hoge werkdruk en burn-out verschijnselen.

Meer buiten zijn zou hier weleens een antwoord op kunnen zijn. Natuurlijk kunnen we niet alles buiten doen, maar wel veel: Team-overleggen, bila’s, pauzeren, nadenken brainstormen en teamontwikkeling kunnen goed en wellicht beter buiten.

Door buiten te werken hebben we minder last van virussen. We weten dat de meeste virussen sneller vervliegen in de buitenlucht. Ook hebben we buiten meer te maken met wisseling van temperatuur, daarmee trainen we onze weerbaarheid. Dit vergroot onze immuniteit, waardoor we sneller herstellen als we toch ziek worden. Ook maakt het ons veerkrachtiger, waardoor we makkelijker kunnen omgaan met tegenslagen en lastige situaties.

Buiten zijn we geneigd meer te bewegen en ontspannen we ons brein, ogen en lijf. We worden creatiever en vitaler. We lopen, buigen en strekken sneller dan vanuit onze kantoorstoel, wat goed is tegen overgewicht, hart en vaatziekten en longproblemen.

Ook is het is allang aangetoond dat groen om ons heen een gevoel van welbevinden en rust geeft stressklachten vermindert en daardoor genezing bevordert. ’s aAonds vallen we makkelijker in slaap als we overdag voldoende buiten zijn. Op de lange termijn ontlast buiten zijn dus ook de zorg.

Door in contact te zijn met de natuur, worden we ons bewuster wat zich daar afspeelt: Planten en bomen die groeien en afsterven, dieren die hard werken om aan voedsel te komen en weer dienen als voedsel voor andere dieren. Dit helpt om ons meer te verbinden met onze natuurlijke omgeving. We zijn sneller geneigd te zorgen voor datgene waarmee we een verbinding voelen. Het zou zomaar kunnen dat dit kan bijdragen aan het bewustzijnsontwikkeling voor een gezond klimaat. En waarom niet meteen een moestuin om het kantoordak?

Hoe zou het zijn als buiten zijn niet wordt gezien als pauze, eigen tijd of alleen voor sportievelingen, maar als werk en vanuit de organisatie actief wordt gestimuleerd. 1.5 meter is buiten vaak makkelijker te doen. Grote kans dat de ziekteverzuim cijfers dalen, en medewerkers geïnspireerder, creatiever, gezonder en productiever zijn.

Deel dit bericht op