Rijkdom = tijd + aandacht

Als ik mensen vraag wat in hun leven werkelijk waardevol is, zegt nooit  iemand dat mijn to do list af is, dat ik de hele dag voor een beeldscherm heb gezeten en het weekend overgewerkt heb.  Nee, op de vraag wat van wezenlijk belang is, hoor ik  tijd voor mijn kinderen, als ik mij ontwikkel, dat ik waarde toevoeg, dat ik vrienden heb, dat ik in een veilig land leef en gezond ben.
 Op de vraag wat mensen het fijnste vinden aan hun werk, zeggen mensen dat ik een ander kan helpen, dat ik creatief kan zijn, dat ik kan bijdragen aan een groter geheel, het fijne contact met collega’s.
Al deze thema’s vragen volgens mij vooral twee dingen:Tijd en aandacht.
Hoe komt het toch dat we die eigenschappen die het allerbelangrijkst zijn, op ons werk zo weinig inzetten?

Als teams met mij willen werken is het soms heel moeilijk om met iedereen een afspraak in te plannen, want iedereen is druk druk druk… Als we elkaar vervolgens ontmoeten in een trainings- of coachingsessie, nemen we de tijd en is er aandacht. Aan het eind is dat vaak wat mensen het meest waardeerden.

Waarom wachten we hiermee tot we in een trainings- of coaching sessie zijn? Laten we ook in de dagelijkse beslommeringen op het werk tijd en aandacht voor elkaar durven maken. Oké, wellicht is de to do list niet af, maar er is een andere voldoening: de behoefte om als mens gezien te worden en in verbinding te staan met de ander.
En het mooie is, als we ons tevreden voelen, zijn we creatiever, slimmer en gewoon leuker. Dan komt het met die to do lijstjes ook wel goed!

Deel dit bericht op